Ungarsk gullashsuppe

Ungarsk Gullashsuppe

Danmark er et land med fire årstider: Sommer, Vinter, Forvinter og Eftervinter.
Hvorend man dog nogle gange ville ønske, at der var lidt mere variation frem for kulde, regn og trist vejr, så er det nu også lidt småhyggeligt.

Man får eksempelvis mulighed for at lave en masse lækker mad, som man normalt ikke vil få, når det er lidt lunere vejr derude.

Jeg er kæmpe fortaler for suppe. Jeg elsker suppe. Det er nemt at lave, du kan lave store portioner og så smager det ganske enkelt fantastisk.
Denne opskrift går helt tilbage, til da jeg boede hjemme og levede af min moders kødgryde.

BEMÆRK: Jeg har lavet dobbeltportion på billederne – bare så du ikke undrer dig. Hvis du ønsker at lave dobbeltportion, så er det bare at gå i gang med hovedregningen.

Du skal bruge:

  • 500 g hakket oksekød (cirka 8 % fedt)
  • Olie til at stege kødet i
  • 1 dåse hakkede tomater (Og køb nu økologisk! Det koster kun 1 kr. mere, og smager altså bedre.)
  • 1,5 liter mild oksefond (eller 1,5 liter vand + 3 okseboulionterninger)
  • 2 stk. peberfrugt (du bestemmer selv farverne)
  • 1-2 store løg (cirka 200 g)
  • 2 fed hvidløg
  • 5 gulerødder
  • 5 kartofler
  • 2 spsk. paprika
  • 1 tsk. merian
  • 2 tsk. kommen
  • Smag til med salt og peber

Pyha, det var mange ting, hva? Men det meste af det er noget, som man også sagtens kan bruge til andre ting.
Du kunne eksempelvis lige smide en gang frikadeller sammen og servere den med resterne af gulerødderne og kartoflerne.

Men lad os komme i gang!

  • Vi starter med at brune kødet af (gerne af flere omgange, så der kommer en stegeskorpe på kødet)
  • I mellemtiden kan du lige hakke løg og hvidløg. De skal nemlig i gryden og brunes lidt af efter kødet.
  • Hvis du alligevel bare står og kigger på din telefon, kan du lige så godt komme i gang med at snitte gulerødder, kartofler og peberfrugterne. Jeg plejer at lave dem på størrelse med spidsen af en tommeltot. (Var det ikke bare præcise mål?)
  • Smid så kødet tilbage i gryden sammen med alle grøntsagerne og krydderierne.
  • Rist det gerne lige lidt af, så det får lidt ekstra smag. Men ikke for voldsomt!
  • Så skulle du gerne have alle de “tørre” ingredienser i gryden, og nu fylder du bare godt op med de hakkede tomater og fond.
  • VUPTI! Så skal det bare stå og småkoge stille og roligt (jeg satte min kogeplade på 2 ud af 9) med låg på, indtil at grøntsagerne er godt møre. Derefter skruer du helt ned for det, så det kun lige bliver holdt varmt, indtil I skal spise.
  • NEMT! Spises enten uden noget eller med en klat creme fraiche.

HVIS du så er rigtig smart, så laver du det dagen i forvejen.
Det her er nemlig en ret, der smager 127 % bedre dagene efter, at den er lavet, så det gør bestemt ikke noget, at man skal have “rester”.
Jeg plejer at lave det dagen før, og når den så er kold, fjerner jeg altså lige en del af det hårde fedt, som ligger på toppen.
Det gør den lige knapt så fed, og det bliver vægten bare SÅ glad for.

Held og lykke mæ’t!


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *